Welke katten komen er op deze website?

De katten die op deze website komen zijn katten die door vrijwilligers zijn gevonden. Dit zijn vaak kittens die door mensen zijn achtergelaten omdat ze hun poes niet hadden gesteriliseerd en een ongewenst nest kregen, kittens waarvan de moederpoes zo zwak is dat ze niet goed voor de jongen kan zorgen, katten die in een gevaarlijke omgeving leven of katten die gewond zijn geraakt en na naar de dierenarts te zijn geweest anders weer op straat zouden moeten. De katten verblijven op dit moment nog bij degene die ze heeft gevonden of bij een gastouder. De gastouders die de vrijwilligers kennen hebben hun limiet aan katten die ze kunnen opvangen bereikt dus zitten steeds vaker mensen die ze hebben gevonden met een kat waar ze eigenlijk niet lang voor kunnen zorgen. In sommige gevallen moeten kittens helaas zelfs op straat worden gelaten en wordt er af en toe eten gebracht omdat er niemand is die de kitten kan opvangen. Voor katten die geadopteerd worden kan makkelijker een gastgezin worden gevonden omdat zij weten dat dit voor tijdelijk is, dus zodra een kat wordt geadopteerd zal deze snel ondergebracht worden in een veilig gastgezin.

Waarom zou ik een kat uit Cyprus adopteren?

In Nederland lopen er gelukkig veel minder katten te zwerven op straat doordat er veel organisaties zijn die katten opvangen en door TNR (Trap, Neuter, Release) projecten van de Dierenbescherming. Ook is de kat in Nederland, in tegenstelling tot Cyprus, een zeer gewild huisdier, waardoor de kans groter is dat ze uit asielen in Nederland worden geadopteerd. In Cyprus zijn er maar weinig asielen en de asielen die er zijn zitten overvol en zijn genoodzaakt om vaak katten in te slapen. Daarnaast lopen er meer dan 3 miljoen katten op straat, waardoor katten worden gezien als last in plaats van als individuele zielen, en ook zo worden behandeld. Vaak worden katten door mensen vergiftigd en worden kittens achtergelaten die het niet zouden overleven als ze niet door mensen gevonden en opgevangen werden. De situatie is schrijnend en hulp is hard nodig. Natuurlijk zou het beter zijn als het probleem bij de kern zou worden aangepakt, namelijk het voortplanten voorkomen. Vrijwilligers brengen dan ook vaak katten naar de dierenarts om te laten steriliseren en zetten zich in om mensen bewust te maken dat steriliseren van hun eigen kat belangrijk is. Echter bestaan er geen eerder genoemde TNR projecten in Cyprus en wordt er vanuit de overheid ook niks gedaan. Ondertussen blijven de katten in barre omstandigheden leven en reproduceren. Als je 1 kat uit die situatie kan redden heb je al een verschil gemaakt. Voor die kat, en de kat die in zijn plek kan worden opgevangen.

Hoeveel kost het om een kat uit Cyprus te adopteren?

De kosten van het adopteren van een kat uit Cyprus liggen tussen de 150 en 300 euro:
– 40-100 euro voor de vliegticket van de kat (afhankelijk van vluchtmaatschappij en handbagage of ruimbagage) + eventueel kosten voor iemand mee laten vliegen (vaak kan er wel iemand geregeld worden die dit kan doen zonder kosten)
– 90-105 euro (afhankelijk van dierenarts) voor FELV FIV tests, jaar inenting, ontwormen, microchip, rabies vaccinatie, en paspoort
= 25-40 euro voor cat carrier (afhankelijk van handbagage of ruimbagage)

Sterilisatie zit hier nog niet bij en is optioneel vanaf 5 maanden (v) en 6-7 maanden (m) en wel een stuk goedkoper in Cyprus dan in Nederland.